2013. május 8.

4. Fejezet - II. rész


Összeszaladnak a szemöldökeim. Azt már tapasztaltam, hogy az élet rengetegszer igazságtalan, de most, hogy Katniss így összefoglalta a dolgot, ez az eset különösen kegyetlennek tűnik. Legszívesebben sírva fakadnék, de mosolyt erőltetek az arcomra, és kényszerítem magam, hogy észnél maradjak.
- Nos... azt hiszem, igazad van. Az élet igazságtalan. Ha belegondolsz, hogy tavaly a te húgodat húzták, pedig...
- Csak egyetlenegyszer szerepelt a neve – szakít félbe Katniss fojtott hangon, mire bólintok.
- Aha. Mégis kihúzták. - Furcsa ilyen nyugodtnak és felnőttesnek hallani magam. Igazából nem is tudom, hogy miért viselkedem így. Talán csak erősnek akarok látszani a mentorom előtt, mert félek attól, hogy lemond majd rólam? Ez hülyeség... Miért tenné? Miért mondana le rólam? Elvégre Katniss a mentorom, vagyis az a normális, ha még akkor is kitartana mellettem, ha én lennék az ideig Aratás legbénább kiválasztottja. Ahogy erre gondolok, végig fut a hátamon a hideg, de ígéretet teszek magamnak, hogy mostantól erősnek fogok látszani. Szuper, gondolom. Akkor már két dolog is van a listádon. Hajrá, Sash! Eszembe jut egy kérdés, ami talán más irányba tudja terelni a beszélgetést. - Tudod amúgy, hogy milyen a mezőny?
- Nem – rázza meg a fejét -, még nem láttuk az összefoglalót.
- És mikor fogjuk megnézni? - Kiver a víz, hogy erről kell beszélnem, de nem menekülhetek örökké. Kihúztak, és ez ellen már nincs mit tenni. Egyszerűen bele kell törődnöm a sorsomba, akármilyen nehéz is.
- Holnap reggel. Már ma késő este leadják, de mivel holnap úgyis ismétlik, Peetával együtt azt szeretnénk, ha pihennétek, és mindannyian csak reggeli közben néznék meg.
- Rendben. - Nagyot bólintok, aztán felsóhajtok, és megpróbálok kicsit lazítani. Ez már csak azért is fontos, mert ha így befeszülök, nem fogok tudni este aludni, és úgy fogok megérkezni a Kapitóliumba, mint egy élőhalott. Ahogy erre gondolok, végigfut a hátamon a hideg. Már előre félek, hogy mi vár rám ott. Pojácák meg majmok, akik az agyukat játsszák, miközben a szolgákat csicskáztatják, és degeszre tömik magukat mindenféle fincsi kajával. A legkisebb mértékben sem az én világom. - Most őszintén, Katniss – suttogom. - Nagyon szörnyű helyre megyünk?
- Majd segítek megszokni – suttog vissza, én pedig máris tudom, hogy a beszélgetésnek ezzel a bizalmas lezárásával igazi barátok lettünk. Még pár pillanatig nézünk ki az ablakon, aztán Katniss elköszön, jó éjszakát kíván, és kisétál a szobából. Behúzza maga mögött a függönyt, és az ajtót is becsukja. Mihelyt a kabinomban újra csak a vonat zakatolását lehet hallani, odalépek az ágyhoz, és belemászom. A paplan alatt pár pillanat alatt kellemesen meleg lesz. Lehunyom a szemeimet. Mindenféle idegesség, harag és idegen környezet ellenére azonnal el is alszom, s legközelebb csak akkor ébredek fel, mikor valaki belép a kabinba, és elhúzza a függönyöket. Hunyorogva kinyitom a szemeimet, s ahogy meglátom Effie-t, azonnal begörcsöl a gyomrom.
- Eljött az idő! Felkelni! - Kiáltja, majd lerántja rólam a takarót, s a ruhákkal teli szekrényhez lép. Kivesz belőle egy fekete csőnadrágot, az ágyamra dobja, majd kutat egy kicsit tovább, előránt egy kék inget, és azt is az ágyamra dobja. - Öltözz fel, és öt perc múlva legyél az étkezőben!
Aztán kitipeg, de visszakiált még valamit, amit már nem hallok. Beletelik pár percbe, míg észhez térek, de aztán egész gyorsan magamra kapom az Effie által kiválogatott ruhákat, és már indulnék is kifelé, mikor észreveszem, hogy a függöny mellet van egy ajtó. Összeugranak a szemöldökeim, ahogy lenyomom a kilincset. Egy mosdó tárul a szemeim elé: zuhanyfülke, WC, és külön kézmosó. Úgy döntök, mielőtt még reggelizni mennék, gyorsan letusolok, noha tudom, hogy Effie azt mondta, öt percem van. Gyorsan ledobálom a ruháimat a földre, megnyitom a vizet, s ugyan soha életemben nem használtam még ilyen izét, első próbálkozásomra kellemesen meleg víz kezd csordogál a zuhanyrózsából. Pár pillanatig élvezem, ahogy a víz végigmasszírozza a testemet, aztán hirtelen valamilyen kellemes illatú, rózsaszín löttyel keveredik a meleg zuhatag, ami lemossa rólam a koszt. Utána megint víz következik, s mikor kilépek a fülkéből és megtörlöm magam, meglepve tapasztalom, hogy milyen kellemesen puha lett a bőröm. Gyorsan magamra kapok egy tiszta fehérneműt, aztán a nadrágot meg az inget, majd elrohanok az étkezőbe. Ahogy a hajamat copfba igazítva belépek, Effie tekintete azonnal keresztüldöf.
- Ez neked öt perc?! - sipítja. - Ez legalább húsz volt! Lemaradtál az összefoglalóról, fél óra múlva megérkezünk, és még csak nem is...
Hűha! Tényleg... az összefoglaló. A homlokomra csapok, mert teljesen kiment a fejemből, pedig minden bizonnyal még Effie is erre emlékeztetett, mikor visszakiabált a vonat folyosójáról valamit.
- Minden rendben, Effie – szakítja félbe hirtelen Katniss, majd rám néz. - Ennyi idő is elég lesz.
A kajákkal teli pakolt asztal mellett állok, és nem tudom, hogy mit kéne tennem. Mindenesetre őszintén bocsánatot kérek Effie-től, és megígérem neki, hogy többet nem fog ilyesmi előfordulni. Ettől kicsit megenyhül, én pedig megpakolok egy tányért reggelivel, majd leülök a többiekhez. Peeta éppen jókedvűen cseveg Maximus-szal, aki néha felnevet. Ez meglep, mert a fiú teljesen máshogy fest, mint tegnap. Jókedvű, azonban ahogy meglát, elkomorodik az arca. Azonnal elkapom a tekintetemet, és Haymitch-re bámulok, aki visszabámul rám. Egy kis ideig farkasszemet nézünk egymással, és úgy tűnik, a pasas nagyon élvezi a játékot. Végül nem bírom tovább, pislogok egyet, aztán enni kezdek. Ahogy ismét ránézek, észreveszem, hogy egész emberien néz ki. Tiszta ruhában van, a haja nem kócos, a szemei nem forognak vérben, az arca nem piros, és nem árad belőle a piaszag. Sőt, ami azt illeti, semmilyen alkohol sincsen még a közelében sem. Talán tegnap alaposan leitta magát, hogy aztán bírja majd a Kapitólium szabályait, és képes legyen türtőztetni magát.
- Amúgy jó reggelt mindenkinek – mondom, miközben betömök a számba egy szelet kalácsot.
- Amúgy neked is – bólint Haymitch, Peeta csak mosolyogva biccent, Effie nem is hallja, mert éppen lázasan telefonál valakivel, Katniss meg letelepszik velem szemben egy pohár gyümölcslével.
- Na és milyen a mezőny? - kérdezem egy korty tej után.

*****
FIGYELEM! Szeretnék indítani egy játékot, de ez csak akkor fog összejönni, ha az, aki játszani szeretne (legalább 5-7 ember), ír a CHATbe egy megjegyzést, amivel jelentkezik (pl. I'm volunteer!). Szóval olvasók, hajrá, jelentkezzetek, és akkor let the games begin

Boldog szülinapot, Katniss! <3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése